Verkkokurssilta valmiuksia yliopisto-opintoihin

Akateemiset opiskelutaidot – mitä ne ovatkaan? Tähän kysymykseen sai vastauksen kymmenen oppimisintoista ja kokeilunhaluista lukiolaista, jotka osallistuivat Akateemiset opiskelutaidot 3 op -verkkokurssin lukiolaispilotointiin loppuvuodesta 2016 ja alkuvuodesta 2017.

Akateemiset opiskelutaidot -verkkokurssi pilotoitiin SUJUVA-hankkeen aikana kaksi kertaa. Pilotointi toteutettiin yhdessä Lapin yliopiston Avoimen yliopiston kanssa, rohkeasti pilotointiin lähteneet lukion kakkos- ja kolmosluokkalaiset suorittivat avoimen yliopiston tarjonnasta löytyvän kurssin rinnakkaisryhmänä yliopiston perusopiskelijoiden kanssa. Pilotoinnin tavoitteena oli löytää perusopiskelijoille tarjottavasta kurssista sellaisia elementtejä tai osioita, jotka palvelisivat lukiolaisia ”siirtymäopintoina” yliopistoon.

Akateemiset opiskelutaidot -kurssi on verkkokurssi, jolla opettajatuutorit ohjaavat opiskelijoita pohtimaan ja kehittämään oppimistaitojaan sekä haarukoimaan omia opiskelutavoitteitaan ja hahmottamaan yliopistoa oppimisen ympäristönä. Kurssin kesto on kuusi viikkoa ja se jakaantuu kolmeen moduuliin: ensimmäinen moduuli käsittelee omia tavoitteita ja tulevaisuudensuunnitelmia, toinen tiedonhakua ja kolmas omia oppimistekniikoita ja -tyylejä. Kurssi suoritetaan yleensä yliopistossa ensimmäisenä tai toisena opiskeluvuonna.

Kurssin suoritti kahdessa pilotoinnissa yhteensä 10 lukiolaista Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan alueilta. Saadun palautteen mukaan kurssi antoi hyvin kuvaa yliopisto-opiskelusta sekä laajemminkin opiskelun tekniikoista. Verkkokurssi suoritustapana koettiin toimivaksi ja käteväksi. Palautteen mukaan kurssi edisti myös lukio-opintoja hienosti:

”Käsitykseni hyvästä ja tehokkaasta oppimisesta on muuttunut. Olen huomannut, että tehokkaaseen oppimiseen kuuluu paljon enemmän vaiheita kuin luulinkaan. Olen tähän asti pärjännyt hyvin opinnoissani, mutta nyt uskon löytäneeni tapoja pärjätä vielä paremmin.”

”Kurssilla olen oppinut tutkiskelemaan itseäni opiskelijana ja olen saanut myös hirmuisen määrän uutta tietoa ja uusia taitoja tuleviin opiskeluihini. Olen nyt valmistumassa lukiosta ja jatko-opinnot ovat edessäni, joten kurssilla opittuja asioita tulen varmasti käyttämään paljon.”

Akateemiset opiskelutaidot -kurssia on kehitetty SUJUVA-hankkeen pilottien pohjalta lukiolaisille vielä paremmin sopiviksi. Tiedonhakumoduulin pohjalta on rakennettu lukioiden opojen käyttöön erillinen tiedonhakukurssi, joka johdattelee lukio-opiskelijoita perehtymään yliopisto-opiskelun tiedonhankinnan perusteisiin.

Lisätietoja:

Helena Aho
Koulutussuunnittelija, Lapin yliopisto / SUJUVA-hanke
helena.aho@ulapland.fi
puh. 040 832 5984

Niina Alapuranen
koulutuspäällikkö, Lapin yliopisto / SUJUVA-hanke
niina.alapuranen@ulapland.fi
puh. 040 515 6544

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s