Stooripuu -työpajassa tehtiin tarinoita unelmista

SUJUVA järjesti Rovaniemellä Palvelumuotoilutyöpajan, Lyseonpuiston lukion 2 luokkalaisten työelämäpäivässä 24.3.2017. Työpajan aiheena oli tarinallistamisen soveltaminen, nuorten opiskelijoiden tulevaisuuden kuvan ja ammatillisen päämäärän hahmottaminen. Työpajan ohjaajana toimi Lapin yliopiston palvelumuotoilun maisteriopiskelija Janne Laitinen.

Palvelumuotoilutyöpajassa sovellettiin tarinallistamisesta tuttua stooripuu – metodia. Stooripuun prosessiin yhdistettiin kevyesti myös palvelupolkumenetelmää. Työpajalla jokainen opiskelija valmisti henkilökohtaisen stooripuun ja kirjoittivat sen pohjalta oman henkilökohtaisen tarinansa, uniikin kuvauksen unelmista ja niiden määrätietoisesta tavoittelemisesta. Tarinan avulla nuoret rakensivat sillan nykyisyydestä kohti tulevaa ammattia ja työelämää.

Stooripuun prosessissa nuoret pohtivat omia vahvuuksiaan, minäkuvaansa, arvopohjaansa sekä kiinnostuksenkohteitaan. Nämä syvälliset pohdinnat sekä elämäntyyliseikat yhdistettiin erilaisiin tarinaelementteihin, jotka arvioitiin ryhmä-äänestyksen avulla. Tarinaelementtien arvioinnin jälkeen jokainen nuori kirjoitti oman henkilökohtaisen tarinansa.

Stooripuun askartelemisen yhteyteen työpajassa sovellettiin myös palvelupolkumenetelmää. Palvelumuotoilupajassa läpi käydyn prosessin ansiosta nuoren ammatillinen tulevaisuuden kuva sai vahvistusta. Palvelupolku menetelmän avulla nuorille konkretisoitui, kuinka he voivat saavuttaa tavoitteensa, eli mitä välietappeja he mahdollisesti joutuvat suorittamaan matkalla unelma-ammattiinsa. Välietappeja voivat olla esimerkiksi valmennuskurssit, valintakokeet ja niihin valmistautuminen tai jokin muu erikoisosaaminen, joka pitää olla hankittuna ennen varsinaista päämäärää.

Palvelumuotoilupaja oli nuorten mielestä mielenkiintoinen ja erilainen kokemus. Nuoret olivat motivoituneita ja innostuneita koko työskentelyn ajan. Erityisesti askartelu oman stooripuun parissa oli miellyttävä kokemus. Itsereflektointi koettiin myös hyödylliseksi ja yllättävän harvinaiseksi toiminnaksi. Uudet ja erilaiset näkökulmat työelämään saivat myös paljon kiitosta. Työskentelyssä haastavinta oli omien juurien eli syvällisten arvojen tunnistaminen sekä kirjoitusprosessi nopealla aikataulutuksella.

Työpaja pidettiin äärettömän nopeasti vajaassa kuudessa tunnissa. Tämä loi haasteita myös työnohjaukseen, mutta työpajan tulokset olivat rohkaisevia. Työpajan kokemukset tulevat olemaan osa ohjaaja Janne Laitisen palvelumuotoiluaiheista gradututkielmaa.

Lue lisää tarinallistamisesta: Anne Kalliomäki (2014). Tarinallistaminen – Palvelukokemuksen punainen lanka. Talentum.

Janne Laitinen
Lapin yliopisto

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Stooripuu -työpajassa tehtiin tarinoita unelmista

  1. Paluuviite: Stooripuu-koulutus Rovaniemellä 12.1. ja Oulussa 9.2.2018 | Sujuva

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s