Lukiolaiset asettivat askelmerkkejä tulevaan verkkokurssilla

Mahdollisuuksien tulevaisuus – todellakin, näin kirjoitti yksi saman nimiselle verkkokurssille osallistuneista lukiolaista. Mahdollisuuksien tulevaisuus, kohti opintoja ja työelämää on Lapin yliopiston Akateemiset työelämätaidot –verkkokurssista lukiolaisille räätälöity kurssi. Sujuvan järjestämään verkkopilottiin loka-marraskuussa 2017 ilmoittautui 18 kokeilunhaluista lukiolaista. Heistä 12 suoritti kokonaisuudessa kahden opintopisteen laajuisen uramatkan.

Verkkokurssilla tuetaan lukiolaisten siirtymää lukiosta korkeakouluun. Kurssin keskeisenä oppimistavoitteena on tutustua erityisesti Oulun ja Lapin yliopistojen koulutustarjontaan ja mahdollisten urapolkujen monipuolisuuteen. Kurssi perustuu oppimispäiväkirjaan, jota täytetään kurssin kuuden teemaosion mukaisesti. Verkkokurssin tehtävät voi suorittaa omassa tahdissaan, kurssille varatun seitsemän viikon aikana. Liikkeelle lähdettiin arvojen, vahvuuksien ja kiinnostusten tunnistamisella. Tämän jälkeen lukiolaiset selvittivät erilaisia uravaihtoehtoja ja työelämän osaamisvaatimuksia sekä nimesivät tavoitteita ja toimenpiteitä omalle polulleen tulevaan. Osaamista harjoiteltiin esittämään lisäksi laatimalla työhakemus ja CV. Mukana kurssilla on ohjaava tuutori, joka auttaa ja antaa palautteen jokaisesta oppimispäiväkirjamerkinnästä.

Kurssin anti arvioitiin kautta linjan hyväksi. Kokonaisuutena ohjausta pidettiin hyvänä ja tuutorin antama palaute tehtävistä ja vinkit tulevaan koettiin hyödyllisiksi. Parhaimman palautteen kurssi saikin kannustavasta oppimisilmapiiristä.

Myös kurssin järjestelyitä pidettiin onnistuneina. Joustavasti verkossa suoritettava kurssi sopi hyvin lukiolaisten elämäntilanteeseen ja oppimispäiväkirjaa pidettiin hyvänä työskentelymuotona. Selkeät ohjeet ja tehtävänannot helpottivat itsenäistä etenemistä.

Kiitosta kurssi sai erityisesti sen tarjoamasta tilaisuudesta pohtia omia kiinnostuksia ja tulevaisuutta ajan kanssa. Teemaosioista lukiolaiset kokivat hyötyneensä erityisesti alumnien tarinoista sekä erilaisiin aloihin ja niiden työmahdollisuuksiin tutustumisesta. Tieto auttaa tekemään valintoja ja kehittämään osaamista tulevaisuudessa.

Annetun palautteen pohjalta kurssia kehitetään edelleen alkuvuodesta 2018 ja hankkeen loppuun mennessä tehtävistä rakennetaan itseopiskelumateriaalit opinto-ohjaajien ja lukiolaisten käyttöön.

Lisätietoja:
Pauliina Keskinarkaus
suunnittelija, Lapin yliopisto / SUJUVA-hanke
pauliina.keskinarkaus@ulapland.fi
puh. 040 132 4508

 

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s