Lukiolaiset kiinnostuneita yliopisto-opinnoista

Sujuva-hanke alkaa lähestyä loppuaan. Hankkeen yhteistyölukioissa toteutettiin marraskuussa 2017 lukiolaisten tulevaisuudensuunnitelmia selvittänyt kysely, joka samalla selvitti kevyesti hankkeen vaikuttavuutta. Kyselyyn vastasi yhteensä 674 lukiolaista, heitä oli kaikilta vuosikursseilta ja kaikista yhteistyölukioistamme (Rovaniemeltä Lyseonpuiston lukio ja Ounasvaaran lukio, Tornion yhteislyseon lukio, Muhoksen lukio, Kemin lyseon lukio, Oulun lyseon lukio, Oulunsalon lukio, Pudasjärven lukio ja Utajärven lukio).

Loppukyselyn perusteella yliopisto-opinnot kiinnostavat lukiolaisia. Kyselyyn vastanneista lukiolaisista suurin osa, 65 %, asetti tavoitteekseen hakea lukion jälkeen yliopistoon. Yliopisto kiinnostaa lukiolaisia opiskelupaikkana ennen kaikkea siksi, että sieltä löytyy ala, jota haluaa opiskella. Näinä kiinnostavina aloina vastauksissa mainittiin useimmiten esim. lääkärin tai hammaslääkärin opinnot, opetusala, oikeustieteellinen ala sekä tekninen ala. Yliopistoon aiotaan hakea myös tulevaisuuden hyvän työpaikan, hyvän palkan tai hyvien työllistymismahdollisuuksien takia. Ammattikorkeakouluun aikoi vastanneista hakea 25 %, ammattikorkeakoulussa kiinnostaa vastausten perusteella opiskeltavien alojen lisäksi käytännönläheisyys ja suoraan tiettyyn ammattiin valmistava koulutuspolku.

Kyselyn perusteella Oulun yliopisto on yhteistyölukioiden opiskelijoiden mielestä ylivoimaisesti Suomen kiinnostavin yliopisto, 60 % vastanneista valitsi sen kiinnostavaksi jatko-opiskelupaikaksi. Seuraavaksi kiinnostavimpia vaihtoehtoja ovat Helsingin ja Tampereen yliopistot. Lapin yliopisto oli tällä listalla neljäntenä (22 %). Hankkeen toimenpiteisiin osallistuneiden vastauksia tarkasteltaessa Oulun yliopisto nousi niin ikään kiinnostavimmaksi yliopistoksi (59 %). Lapin yliopiston kiinnostavuus nousi tässä joukossa hieman (25 %). Lisäksi avoimista vastauksista oli selkeästi havaittavissa, että hankkeen toimenpiteisiin osallistuneilla oli kaikkein parhaat tiedot pohjoisten yliopistojen opiskeluvaihtoehdoista ja tarjonnasta. Sekä Lapin että Oulun yliopistot kiinnostavat lukiolaisia opiskeltavien alojen lisäksi ennen kaikkea sijaintinsa vuoksi – vastauksissa korostui, että lukiolaiset hakeutuvat mielellään opiskelemaan oman alueen yliopistoon, lähelle vanhempia ja ystäviä, mikäli oman alueen yliopistosta löytyy mielekäs opiskeluala.

Kyselyn tulosten perusteella tämän päivän lukiolaiset haluavat opiskella yhteisöllisessä yliopistossa. Lukiolaiset kertoivat vastauksissaan, että unelmien yliopisto on heidän mielestään tiloiltaan viihtyisä ja monipuolinen. Unelmien yliopistossa on hyvä ilmapiiri ja yhteishenki. Yliopistoyhteisön toivotaan olevan rento, hyväksyvä, sosiaalinen sekä aidosti tiivis ja yhteen hiileen puhaltava. Unelmien yliopistossa on tärkeää myös laadukas, hyvä ja selkeä, ajantasainen opetus.

Koska Sujuva-hankkeen yksi tavoite oli testata ja kehittää uudenlaisia ohjauksen muotoja lukioihin, kysyttiin loppukyselyssä myös lukiolaisten näkemyksiä ohjauksesta. Lukiolaisten mielestä opon kanssa kahden kesken käydyt ohjauskeskustelut ovat edelleen kaikkein tärkein urasuunnittelun muoto lukio-opintojen yhteydessä, 60 % vastanneista nosti tärkeimmäksi ohjauksen muodoksi. Messuilla ja tapahtumilla tietoa uravaihtoehdoista haluaa saada vastanneista 42 %, oppilaitosten esitteistä ja verkkosivuilta 37 %. Pienempää suosiota saivat ryhmämuotoinen ohjaus ja some-kanavat.

Lue koko kyselyaineiston analyysi tästä: Lukiolaisten loppukyselyn analyysi

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s